Hiparhija: Razlika med redakcijama

Izbrisana vsebina Dodana vsebina
EmaM999 (pogovor | prispevki)
Vrstica 1:
{{wikificiraj}}
{{Infopolje Oseba}}
[[Slika:Hipparchia of Maroneia Villa Farnesina.jpg|sličica|Hiparhija iz Maroneje]]
'''Hiparhija''' (350 pr. n. št- 280 pr. n. št.) je filozofinja in kinik iz Antične Grčije. Bila je kinik in žena [[Krates iz Teb|Kratesa iz Teb]]. Rodila se je v Maroneji, zato je v literaturi pogosto omenjena kot Hiparhija iz Maroneje, od koder se je njena družina preselila v Atene. Tam je Hiparhija prišla v stik z Kratesom iz Teb, enim izmed najbolj znanih filozofov kinikov tistega časa. Zaljubila sta se in se kljub neodobravanju njenih staršev poročila. Odločila se je, da bo na Atenskih ulicah živela skupaj z možem, po načelu revščine kinikov.
 
= Hiparhija =
 
 
Hiparhija (350 pr. n. št- 280 pr. n. št.) je filozofinja in kinik iz Antične Grčije. Bila je kinik in žena [[Krates iz Teb|Kratesa iz Teb]]. Rodila se je v Maroneji, zato je v literaturi pogosto omenjena kot Hiparhija iz Maroneje, od koder se je njena družina preselila v Atene. Tam je Hiparhija prišla v stik z Kratesom iz Teb, enim izmed najbolj znanih filozofov kinikov tistega časa. Zaljubila sta se in se kljub neodobravanju njenih staršev poročila. Odločila se je, da bo na Atenskih ulicah živela skupaj z možem, po načelu revščine kinikov.
Njenih del in filozofskih pogledov je ohranjenih le malo, ampak tako kot večina kinikov, je tudi ona vplivala s svojim načinom življenja, ki je bil takrat za ugledne ženske ekstremno nesprejemljiv. Zgodba o njeni romanci z Kratesom in njena zavrnitev konvencionalnih metod je postala priljubljena tema za poznejše pisatelje.
 
 
==Življenje ==
Vrstica 46 ⟶ 41:
The Life of Hipparchia.2014. citirano 30.11.2016. Dostopno na naslovu: http://www.stoa.org/diotima/anthology/hipparchia.shtml.
 
{{normativna kontrola}
Ana Šetina in Emilija Alma Mauko, 3.e
[[Kategorija:Starogrški filozofi]]
[[Kategorija:Filozofinje]]
[[Kategorija:Kinistični filozofi]]