Radmožanci: Razlika med redakcijama

Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 15:
 
Ob kraju se nahaja obsežen [[gozd]]ni kompleks Črni log, kateremu posebno podobo in ime dajejo [[črna jelša|črne jelše]] (''Alnus glutinosa''). To je redek [[ekosistem]] in eden največjih sestojev jelš v [[Srednja Evropa|srednji Evropi]]. Je življenjski prostor ogroženih živalskih vrst<ref>Inventar najpomembnejše naravne dediščine Slovenije (Črni log pri Radmožancih), Ljubljana, 1991 </ref>.
 
 
 
RADAMOS a falu neve, a legenda szerint egy Raday nemes családtól ered. A falu végén, régen, nemes családok éltek, akik a császártól birtokot kaptak. Itt élt Raday nevű család is. A falu többsége, szegény, paraszt családok voltak. A Raday nemes család háziasszonya, nagyon tiszta és rendtartó asszony volt. Gyakran a Ginya patakon ruhát mosott. Ezt látván a falusiak, mondani szokták: „ Nini, a Radayni már megint mos.” Később pedig leegyszerűsítve szokták mondani: „ a Rada mos„ és így megmaradt a falu neve: RADAMOS. Ezt a legendát az öregek szokták mesélni, már a múlt század közepén.
Vrstica 69 ⟶ 71:
A Máriafa
 
A Fekete erdő közepén található a híres Máriafa, amely ma már valóságos zarándokhellyé vált, hiszen a közelmúltban Mária megjelenéséről keringtek különböző legendák, amelyben még mindig hisznek az emberek. Ennek érdekében minden vasárnap az idősebb asszonyok összeülnek, és imádkoznak a Boldogságos Szűzanyához. A falusiak mellett sok külfalusi hívő ember is ellátogat ide. Tavaly nyáron Smej püspök úr misét tartott,. ésAz felszentelteidén apedig kápolnát2008.július 20-án valószínüleg felis lesz szentelve az ujjonan épített kápolna.
 
A Máriafa mellett, kint a mezőben, Göntérháza felé még található egy kis állatkertféle, ahol rengeteg az őz, szarvas, fácán, vaddisznó, muflon,stb... Ezért akadnak emberek, akik a Máriafa látogatása után még ide is ellátogatnak.